Açılış Saatleri: Pzt - Cmt 08:00 - 17:00
 Baharat Nedir? Baharatın Faydaları Nelerdir ?

Baharat Nedir? Baharatın Faydaları Nelerdir ?

Baharat hem kokusu ve tadıyla hem de insan hayatına faydasıyla bilinen bir gıda malzemesidir. Her biri ayrı özelliklere sahip mucizedirler.

Denduru Yemek üretim süreçlerinde sizlerin baharat ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlamalarını yapmaktadır. Kullanılan baharatlar hem yemeklerimize tat katmak hemde sağlınıza katkıda bulunmak için özenle seçilmektedir.

Baharat Nedir?

Baharat, bitkilerden elde edilen ve bitkilerin kurutulacak olan kısımlarına verilen addır. Tohum, meyve, kök, gövde kabuğu, tepecik, çiçek tomurcuğu, yaprak ve soğan gibi bölümleri kurutularak elde edilir. Kurutulmasının yanı sıra bazen de taze olarak kullanılır. Baharatlar bütün, ufalanmış ve toz halinde kullanılabilir.

Baharatın Tarihçesi

İnsanoğlu ateşle yemek pişirmeyi öğrendiğinden beri baharat hayatımıza girmiştir. İnsanlar baharatı çeşitli alanlarda kullanmıştır. Başlarda besinlerin bozulmasını önlemek ve kötü kokuları engellemek amacı ile kullanılmışsa da teknolojik gelişmeler ile birlikte koruma amaçlı kullanım giderek azalmıştır. Araştırmalar baharatın milattan önce 5000 yıllarında insanların aromatik bitkileri besinlerin tadını güzelleştirmek için kullanıldığını göstermektedir.

Baharatın gıdalar üzerinde kullanıldığına dair bulgulara mısırda yapılan çalışmalar sonucunda erişilmiştir. Söz konusu kayıtlara göre milattan önce 3500 yıllarında hardal hem çeşni olarak hem de koruyucu olarak kullanılmıştır. Yine yapılan bazı çalışmalar sonucu mumyalama tekniğinde nane ve çeşitli baharatların olmazsa olmaz olduğu kabul edilmiştir.

Baharatın Kullanım Alanları

Mutfaklarımızda ve sofralarımızda oldukça çok kullandığımız baharatlar aynı zaman da sağlığımız için de şifa deposudur. Türk mutfağının dünyaca akıllarda ve damaklarda yer etmesinin bir sebebi de birbirinden lezzetli ve sağlıklı çeşnilerin yemekler ile harmanlanmasıdır.

Her ne kadar yemekler ile kullanımı ile bilinse de bazı baharatlar kozmetik ürünlerde, ilaç sanayisinde, peyzaj çalışmalarında, alternatif tıpta ve daha birçok alanda da kullanılmaktadır. Yemek yapımında lezzeti artırmak için kullanılan baharat sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Peki, Türkiye’de en çok kullanılan baharat nedir?

Yapılan araştırmalar sonucu en çok tüketilen baharatların şunlar olduğu tespit edilmiştir:

  • Pul biber
  • Nane
  • Kekik
  • Karabiber
  • Kimyon olmuştur.

Bu Baharatların Faydaları Nelerdir?

  • Et yemeklerinin vazgeçilmezi pul biber dolaşım sistemine faydalı olur yağ birikimini önler kolesterolü düşürür kalp hastalıklarının önüne geçer ve aşırı kan pıhtılaşmasını engeller.
  • Tatlılardan yemeklere kadar geniş kullanım alanına sahip nanenin solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Kekik, cilt ve saç bakımına aynı zamanda yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Karabiber tüketimi bağırsak sorunlarını önler kilo kaybına destek olur aynı zamanda doğal bir iltihap giderici ve ağrı kesicidir.
  • Son olarak kimyon ise anemi, kanser, astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
Baharatın Yanlış Tüketimi

Baharatların faydaları saymakla bitmez. Araştırmalara göre pandemi döneminde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için insanlar baharat kullanımını artırmıştır. Ancak alınmak istenen fayda doğru zamanda ve doğru şekilde kullanım ile sağlanabilir.

Doğru Tüketilmez İse Ne Olur?

Acılı baharatların fazla miktarda tüketiminin mide rahatsızlıklarına, kekiğin fazla kullanımının hassas ciltlerde alerjiye, kimyonun aşırısının kan şekerini düşürücü etkiye sahip olabilmektedir. Denduru Yemek doğru kullanım ile sizlerin yerine sağlığınızı düşünmeye her zaman devam etmektedir.